علت، علائم و راه های درمان بیماری عصب باریکش یا تحت فشار گردن
عصب باریکش یا تحت فشار
بیماری عصب تحت فشار، انجام ساده ترین کارهای روزمره مانند پوشیدن یا درآوردن بلوز، خوابیدن و … را مشکل و در بعضی مواقع حتی غیر ممکن می کند. اگر شما هم با این بیماری یا علائم اولیه آن دست و پنجه نرم می کنید، خیلی زود دست به کار شوید و راهکارهای ارائه شده در این مقاله را به کار گیرید تا از عوارض جدی و خطرناک آن در آینده جلوگیری کنید.
عصب باریکش یا تحت فشار چیست؟
بیماری عصب تحت فشار، زمانی ایجاد می شود که بافت های اطراف محل عبور عصب ها، تنگ شده و به عصب فشار وارد می کنند. در واقع این بیماری وقتی به وجود می آید که یک دیسک، استخوان، غضروف، تاندون یا عضله، روی عصب فشار بیشتری ایجاد می کند. این فشار ایجاد شده، سبب می شود عصب، عملکرد خود را از دست بدهد و فرد در قسمت آسیب دیده احساس درد یا بی حسی داشته باشد.
عصب ها، بین مغز و نخاع ارتباط برقرار می کنند و پیام ها را از طریق نخاع به مغز ارسال می کنند. مغز، این پیام ها را پردازش کرده و پاسخ مناسب را برای اندام مورد نظر ارسال می کند. در بیماری عصب تحت فشار، سیگنال های تولید شده از گیرنده های مربوطه، در قالب درد هستند. این دردها اصلا نباید نادیده گرفته شوند.
علائم و نشانه های عصب تحت فشار
این علائم عبارتند از:
• درد
• بی حسی
• درد شدید که به سمت بیرون منعکس می شود.
• سوزن سوزن شدن
• ضعیف شدن ماهیچه ها در قسمت آسیب دیده
• احساس بی حسی و کرختی دست ها یا پاها
امکان دارد این علائم در هنگام خواب، تشدید شوند.
اگر شما به بیماری عصب تحت فشار در قسمت گردن یا دست ها دچار هستید، این بیماری ممکن است آرنج، کف دست، مچ دست و حتی انگشتانتان را نیز تحت تأثیر قرار دهد و در نهایت منجر به مشکلاتی نظیر موارد زیر شود:
• نوروپاتی محیطی (Peripheral neuropathy)
• سندرم تونل کارپال یا تنگی کانال عصب مچ دست (Carpal tunnel syndrome)
• تنیس البو یا آرنج تنیس بازان (Tennis elbow)
علل بیماری عصب تحت فشار در گردن
عصب تحت فشار گردن ممکن است به دلایل زیر به وجود آید:
– آسیب یا صدمه
– آرتریت
– استرس
– فعالیت های فیزیکی
– چاقی
اگر مدت زمان کمی است که گرفتار بیماری عصب تحت فشار شده اید، جای نگرانی نیست. اما اگر زمان طولانی از آن می گذرد، می تواند منجر به دردهای مزمن یا آسیب دیدگی دائمی عصب شود.
شرایط زیر خطر ابتلا به بیماری عصب تحت فشار را افزایش می دهند:
• آرتریت روماتوئید
• بیماری تیروئید
• اسپورهای استخوانی یا استئوفيت ها؛ که در نتیجه تروما یا شرایط دیگر ایجاد می شوند.
برای اطلاع از روش های غلبه کردن بر تروما به لینک زیر مراجعه کنید.
• فعالیت های جنسی که احتمال خطر سندرم تونل کارپال را در زنان افزایش می دهد و در نتیجه ریسک عصب تحت فشار را بالا می برد.
از این رو برای جلوگیری از آسیب های دائمی عصب ها، باید این بیماری را جدی بگیرید و خیلی زود برای آن اقدام نمایید. برای درمان بیماری عصب تحت فشار گردن، روش هایی وجود دارند که می توانید آن ها را در خانه نیز انجام دهید.
راهکارهای درمان یا بهبود عصب تحت فشار در گردن
1- استفاده از کمپرس سرد یا داغ
مواد مورد نیاز
• چند تکه یخ
• یک دستمال تمیز
• یک کیسه پلاستیکی
• یک کمپرس داغ
روش کار
چند تکه یخ را درون کیسه پلاستیکی قرار دهید. کیسه پلاستیکی را درون دستمال پیچیده و آن را روی گردنتان بگذارید. اجازه دهید 10 تا 15 دقیقه روی گردنتان بماند. این کار را چند بار در روز تکرار کنید. به جای کمپرس سرد می توانید از کمپرس داغ نیز استفاده کنید.
مدت زمان انجام
این کار را باید روزی یک یا دو ساعت و هر بار به مدت 10 تا 15 دقیقه انجام داد. تا جایی که احساس کنید دردتان کمتر شده است.
نحوه عملکرد این روش
اگر چه کمپرس سرد می تواند درد و التهاب را کاهش دهد، کمپرس داغ نیز می تواند عضلات اطراف عصب آسیب دیده یا تحت فشار را شل کرده و ریلکس کند.
همچنین با افزایش گردش خون در ناحیه گردن فرایند بهبود عصب آسیب دیده را تسریع می نماید.
2- ماساژ گردن با روغن گرم
مواد مورد نیاز
• نصف فنجان روغن نارگیل یا خردل
روش کار
نصف فنجان روغن نارگیل یا خردل را گرم کنید و آن را روی گردنتان بمالید. سپس به مدت 10 تا 15 دقیقه ماساژ دهید.
مدت زمان انجام
حداقل دو بار در روز
نحوه عملکرد این روش
ماساژ ناحیه آسیب دیده، برخی از نقاط فشار این قسمت را فعال کرده و ماهیچه های شما را ریلکس می کند. از سوی دیگر، جریان خون را به سمت گردن افزایش می دهد. ماساژ گردن با روغن گرم، درد را کاهش داده و یکی از بهترین و مؤثرترین روش ها برای درمان عصب باریکش گردن است.
3- استفاده از اسانس ها
الف) روغن نعناع
مواد مورد نیاز
• 2 تا 3 قطره روغن نعناع
• روغن نارگیل یا روغن جوجوبا (اختیاری)
برای مطالعه کامل متن خواص و فواید روغن جوجوبا به لینک زیر مراجعه کنید.
روش کار
چند قطره روغن نعناع را روی انگشتانتان بریزید و آن را روی گردن بمالید. چند دقیقه ای گردنتان را با روغن ماساژ دهید تا روغن به خوبی جذب پوستتان شود. می توانید همراه با روغن نعناع، از روغن نارگیل یا جوجوبا هم استفاده کنید.
مدت زمان انجام
دو بار در روز
نحوه عملکرد این روش
روغن نعناع به طور گسترده به عنوان یک ماده ضد احتقان و کاهش دهنده درد استفاده می شود و خواص ضد درد و ضد التهابی شگفت انگیزی دارد. همچنین یک ماده آنتی اسپاسمودیک است و به التیام و ریلکسیشن ماهیچه ها کمک می کند. از این رو می تواند در درمان عصب تحت فشار، نقش مؤثری داشته باشد.
ب) روغن اسطوخودوس
مواد مورد نیاز
• 2 تا 3 قطره روغن اسطوخودوس
• روغن نارگیل یا روغن زیتون (اختیاری)
روش کار
چند قطره روغن اسطوخودوس را روی انگشتانتان بریزید و آن را روی گردنتان بمالید. چند دقیقه ای گردنتان را با روغن ماساژ دهید تا به خوبی جذب پوستتان شود. می توانید از روغن نارگیل یا زیتون هم همراه با روغن اسطوخودوس استفاده کنید.
مدت زمان انجام
2 تا 3 بار در روز
نحوه عملکرد این روش
روغن اسطوخودوس علاوه بر داشتن رایحه دلپذیر و فراهم کردن شرایط یک خواب کاملاً آرام، اثرات ضد درد و ضدالتهابی آن نیز به کاهش درد و التهاب ناشی از عصب تحت فشار، کمک می کند.
4- استفاده از زنجبیل
مواد مورد نیاز
• 2.5 سانتی متر زنجبیل
• یک فنجان آب داغ
روش کار
چوب زنجبیل را درون یک فنجان آب داغ قرار داده و بگذارید 5 الی 10 دقیقه بماند. سپس آن را هم بزنید و قبل از سرد شدن میل کنید. می توانید کمی عسل هم به آن اضافه کنید.
مدت زمان انجام
2 تا 3 بار در روز
نحوه عملکرد این روش
زنجبیل به دلیل داشتن خواص تسکین دهندگی درد، محبوبیت زیادی دارد. این گیاه با داشتن خواص ضدالتهابی و ضددرد، به تسکین دردهای شدید ناشی از عصب تحت فشار کمک می کند.
5- ویتامین ها
کمبود ویتامین های B6، B12، C و E احتمال توسعه بیماری عصب باریکش را افزایش می دهد. از این رو برای درمان هر چه سریع تر این بیمار باید مواد مغذی مورد نیاز بدن، دریافت شود. مصرف مواد غذایی مانند مرکبات، سبزیجات دارای برگ سبز، بادام، آووکادو، غذاهای دریایی و مرغ، می تواند جذب ویتامین ها توسط بدن را افزایش دهد. ویتامین ها نیز بدن را برابر دردها و التهابات ناشی از عصب باریکش مقاوم تر می کنند.
6- استفاده از زردچوبه
مواد مورد نیاز
• 1 قاشق چایخوری پودر زردچوبه
• یک لیوان شیر
• عسل (اختیاری)
روش کار
زردچوبه را به یک لیوان شیر داغ اضافه کرده و خوب هم بزنید. بگذارید کمی خنک شود و بعد عسل را به آن اضافه کرده و میل نمایید.
مدت زمان انجام
1 تا 2 بار در روز
نحوه عملکرد این روش
کورکومین موجود در زردچوبه، سبب ایجاد خاصیت ضددردی و ضدالتهابیِ زردچوبه شده که به درمان عصب باریکش کمک می کند.
7- استفاده از نمک اپسوم (Epsom)
مواد مورد نیاز
• 1 فنجان نمک اپسوم
• حمام آب
روش کار
وان حمام را از آب پر کرده و نمک اپسوم را درون آن بریزید. 15 تا 20 دقیقه درون وان بمانید و ریلکس کنید.
مدت زمان انجام
2 تا 3 بار در هفته
نحوه عملکرد این روش
نمک اپسوم حاوی منیزیم است و برای درمان دردها و التهابات، کاربرد گسترده ای دارد. استفاده از حمام نمک اسپوم، جذب منیزیم توسط پوست را افزایش داده و از علائم درد و التهاب ناشی از عصب باریکش گردن را می کاهد.
8- استفاده از روغن کرچک (Castor)
مواد مورد نیاز
• نصف یا یک قاشق غذاخوری روغن کرچک
• کمپرس گرم
روش کار
روغن کرچک را روی دستان خود ریخته و به مدت 5 تا 10 دقیقه روی گردن خود ماساژ دهید. پس از ماساژ، کمپرس گرم را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی گردن خود قرار دهید.
مدت زمان انجام
2 تا 3 بار در روز تا فروکش کردن درد
نحوه عملکرد این روش
روغن کرچک به دلیل دارابودن ریسینولئیک اسید (ricinoleic acid)، دارای خواص ضدالتهابی و آرامش بخش است. بنابراین، استفاده از روغن کرچک یکی از بهترین روش ها برای مقابله با عصب تحت فشار است.
9- تمرین و ورزش
روش کار
گردن خود را به آرامی یک بار به طرف راست و یک بار به طرف چپ، و به جلو و عقب حرکت دهید. با این کار، ماهیچه های عصبیِ گردنتان را ریلکس می کنید.
مدت زمان انجام
15 تا 20 تکرار در هر بار تمرین
نحوه عملکرد این روش
انجام تمرینات کششی سبب ریلکس شدن عضلات گردن و کاهش دردهای ناشی از عصب باریکش گردن می شود.
10- یوگا
روش کار
یوگا انجام دهید و حرکاتی از قبیل حرکت کبری (Cobra)، زاویه پهلوی دراز شده (Extended Side Angle)، حرکت ماهی (Fish) و حرکت سگ سرپایین (Downward Dog) را تمرین کنید.
مدت زمان انجام
هر حرکت را به مدت 10 تا 15 ثانیه نگه دارید.
نحوه عملکرد این روش
یوگا به کشش ماهیچه های گردن کمک می کند. از این رو، روند بهبود عصب تحت فشار را تسریع می نماید. همچنین با افزایش خون رسانی به عصب گردن، به بهبود این بیماری کمک می کند.
11- طب فشاری یا Acupressure
طب فشاری، همان طب سوزنیِ بدون استفاده از سوزن است که در آن، نقاط خاصی از بدن فشار داده می شوند. از طب فشاری نیز می توان برای کمک به درمان عصب تحت فشار، کمک گرفت. این روش نه تنها سبب کاهش درد می شود، بلکه به عصب آسیب دیده نیز کمک می کند تا عملکرد از دست رفته ی خود را دوباره باز یابد.
اگر از روش های بالا استفاده کردید و عصب تحت فشار گردنتان روبه بهبودی رفت، باید از انجام برخی کارها خودداری کنید تا مجدداً بیماری تان برنگردد. این موارد عبارتند از:
• همیشه حالت بدنتان را به صورت مناسب نگه دارید؛ درست بایستید، درست بنشینید و …
• از ماندن در یک پوزیشن به مدت طولانی خودداری کنید؛ مانند نشستن های طولانی مدت.
• مرتباً ورزش کنید.
• وزنتان را متعادل نگه دارید و رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
* وارد بحث شوید و دیدگاه هایتان را به اشتراک بگذارید.
* پس از تایید دیدگاه، ارسال پاسخ توسط دیگران، و یا ثبت دیدگاه جدید توسط سایر کاربران در مطالب مورد علاقه خود، ایمیل اطلاع رسانی دریافت کنید.
* با دریافت لایک از سایر کاربران دیدگاه خود را به جایگاه های بالاتر برسانید.
* با ثبت دیدگاه سازنده و مفید، نظر نویسنده مطلب را جهت پین کردن دیدگاهتان جلب کنید.
* تنها با آموزش و یادگیری می توان آینده را ساخت. پس اگر مطلب یا دیدگاه مفیدی در رابطه با این مقاله دارید، حتما در قسمت دیدگاه ها با دوستان خود در میان بگذارید.